Een verhaal over innovatie

Een verhaal over innovatie

Een doos, een ventilator, een zijden kussensloop en een bezemsteel: zo is de eerste stofzuiger uit de geschiedenis ontstaan. Het idee dat deze simpele onderdelen transformeerde in een van de meest revolutionaire technologieën van de afgelopen eeuw kwam van James Spangler. Deze nachtwaker uit New Berlin in Ohio leed aan astma en was het zat om het stof uit de winkel waar hij werkte in te ademen. Hij octrooieerde de uitvinding en droomde ervan om te zorgen dat ieder huis in Amerika er een zou hebben. Hij had iemand nodig die in zijn project geloofde en de vaardigheden en middelen had om dit uit te voeren.

Hij besloot de eerste basisversie van zijn stofzuiger naar zijn nicht, Susan Hoover, te sturen en dit heeft hem een fortuin opgeleverd. Susan heeft hem een paar dagen thuis uitgeprobeerd en werd heel enthousiast. Zij liet de stofzuiger zien aan haar man, William Hoover, de eigenaar van een klein bedrijf dat lederwaren vervaardigde die hij verkocht in zijn winkel in New Berlin. Door de jarenlange ervaring met zijn klanten, was hij goed bekend met de markt. Als vooruitziend ondernemer voelde hij direct dat deze futuristische “stok” een enorm potentieel had. Hij kocht het octrooi, begon met de productie van stofzuigers en richtte een bedrijf met de naam The Hoover Company op. Dit was in 1908.

Hoover biedt vandaag al de standaard van morgen

Het bericht gaat de hele wereld over. In de daarop volgende decennia richt Hoover een nieuw bedrijf op in Londen en opent diverse vestigingen in het Verenigd Koninkrijk en in Europa. Later breidt de aanwezigheid van Hoover zich uit tot in Azië en Afrika. Het is het begin van een grote groep, met een merk dat zich onderscheidt door voortdurend onderzoek naar oplossingen die op de trends vooruit kunnen lopen, met mooie, functionele en uiterst innovatieve huishoudelijke apparaten.

In 1926 is Hoover het eerste bedrijf dat een elektrische tapijtreiniger produceert. In 1936 octrooieert het de uitschuifbare buis, die wordt gebruikt bij alle moderne stofzuigers. In 1946 begint de productie van de sledestofzuiger. In 1948 breidt het bedrijf zich ook uit in andere sectoren, eerst de productie van wasmachines en daarna andere grote apparaten, voor het schoonmaken van het huis, koken en koelen. De Hoover-groep blijft groeien tot de jaren '80, toen de productie en de bedrijfsstructuur werd gereorganiseerd. 

Na een lange fase van fusies en overnames koopt Candy in 1995 Hoover European Appliances Group en daarmee de exclusieve gebruiksrechten van het merk Hoover in Europa, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Aziatische landen van de ex-Sovjet-Unie.